Ha a kávékultúráról és a minőségi kávéfogyasztásról van szó, nehezen tudjuk megkerülni Bécset: hiszen a híres bécsi melange-on túl a kávéházi kultúra kialakulásában is fontos szerepet játszott az osztrák főváros.
Ennek megfelelően az eredeti bécsi melange (németül Wiener Melange) bécsi pörkölésű kávéból készül, a jó nevű bécsi kávéház, a Café Sperl meghatározása szerint kávé és gőzölt tej fele-fele arányú keveréke, a tetején tejhabbal. Magyarországon általában a melange egy latte macchiato-ra emlékeztető, mézzel készülő kávét takar, ami nagyon finom.
A melange-ot nem egyszerű behatárolni, hiszen ahány kávéház, annyi különböző elkészítésű és kinézetű italt kapunk ezen a néven. Általában már abban sincs egyetértés, hogy franciásan mélange-nak, vagy ékezet nélkül, egyszerűen csak melange-nak írjuk. Magyarországon is megtaláljuk a legtöbb kávéház kínálatában, hol így, hol úgy. Ha ezt választjuk, többnyire a Latte Macchiatóhoz hasonló italt kapunk, amiben a cukrot mézzel helyettesítik.
Az elkészítése nem bonyolult, akár otthon is könnyedén megy!
Íme egy egyszerű recept!
A hús és méz isteni kombinációja… a mézes-mustáros sült oldalas
Már megint az istenek eledele…
Hála az égnek, és a méheknek, a miénk is!
Sokan vannak, akik úgy szeretik a mézet, mint Micimackó: vagyis, kenyér semmi szín alatt nem kell hozzá. De ettől még a konyhában is csurgathatjuk sütéskor-főzéskor.
A mézet valóban érdemes csak úgy magában kóstolgatni,ha meg akarjuk ismerni teljes,természetes ízvilágát, és élettani hatása is akkor a legjobb, ha természetes formában fogyasztjuk. De nagyon is létjogosultsága van a konyhában. A hagyományos mézes süteményeken kívül nagyszerű ízesítője a saláta dresszingeknek, turmixoknak, sőt húspácoknak.
Hogy készíthetem el kedvenc sült húsaimat mézzel?
Íme egy jó példa egy isteni recepten keresztül:
A hűvösebb idő beköszöntével, egyre többen érkeznek kipirosodott orral, náthásan, köhögve a munkahelyükre. Hogy nekünk ez ne okozzon gondot, turbózzuk fel annyira immunrendszerünket gyömbér teával, hogy ellen tudjon állni a legagresszívabb vírusoknak is.
Arról talán mindenki hallott, hogy influenzás időszakban segít az akácmézes gyömbértea.
Nem is gondolnánk, hogy a gyömbér és a méz kombinációja valódi csodaszer influenza és meghűlés idején, ugyanis nyugtatja a fájó torkot, segíti a légutak tisztulását, és tele van vitaminokkal.
Influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél, egy erős mézes gyömbértea erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában. A friss gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják mind megfázásra, továbbá koleszterinszint csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne.
De vajon hogyan kell elkészíteni?