A méz a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározás szerint „az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek”.
A méz már az ősidőktől kezdve az emberek táplálékát képezi. Sokáig az első számú édesítőszer volt. Korán felismerték az egészségre gyakorolt jótékony hatásait is, pl. a sebgyógyítás vagy a légúti megbetegedések esetén. Ezen kívül előszeretettel alkalmazzák mind a mai napig kozmetikai szerek alapanyagaként.
A méz beltartalmi értékei (vitamintartalma, enzimaktivitása) idővel változnak, csökkennek. Ettől függetlenül továbbra is fogyasztható marad, de a kedvező hatásai kevésbé érződnek. (Ezt bizonyítja, hogy többezer éves leletekben talált méz is fogyasztható maradt.) Ezért javasolt a friss, azaz egy évnél nem régebbi méz fogyasztása. A Fürtös nagy gondot fordít arra, hogy vásárlói asztalára mindig friss méz kerülhessen.
Sokszor tapasztaljuk, hogy a méz bekristályosodik, amit hibának lehetne gondolni. Azonban épp ellenkezőleg: a kristályosodás egy természetes folyamat, a mézet alkotó gyümölcs- és szőlőcukrok aránya okozza. Attól függően, hogy milyen fajta mézről van szó, beszélhetünk kristályosodásra hajlamos és nehezen kristályosodó mézekről. Az egyes mézfajták jellemzésénél erről is írunk.
Honnan lehet tudni, hogy milyen fajtájú egy adott méz?
Amikor egy növény tömegesen virágzik, és jó nektárforrást jelent a méheknek, akkor ők ezt a növényt fogják látogatni túlnyomó részben. Ezt nevezik virághűségnek (ez a jelenség adja a háziméhek beporzásban nyújtott jelentőségét is).
Ezen kívül a kipergetett fajtamézeknek az adott növény mézére jellemző tulajdonságokkal kell rendelkezni szín, állag, íz és kristályosodás tekintetében. Ezeket érzékszervi vizsgálattal is meg lehet állapítani.
A legbiztosabb módja a méz vizsgálatának a laboratóriumi vizsgálat. Itt a mézben lévő cukrok arányának, a pollenszám, és még sok más jellemző érték alapján határozzák meg a fajtajelleget. A Fürtösnél természetesen rendelkeznek a mézeink laborvizsgálati eredményekkel, amivel más értékmérő tulajdonságokat is ellenőrzünk.
Tudni kell, hogy minden jó - tehát hamisíthatatlan méz - megikrásodik. A laikusok ezt gyakran hibának tartják, holott az így "fémjelzett" mézet csak időnként fel kell melegíteni (40 C-ra), hogy ismét cseppfolyós legyen. Az időben, jól megérlelt méz soha nem romlik meg.
A leggyakoribb hazai fajtamézek leírását alább olvashatják.
Az akácméz mindig nagyon világos, enyhén aranyló színű. Az egyik legnehezebben kristályosodó mézfajta, szobahőmérsékleten akár évekig áttetsző marad.
Az akácméz 36%-ban tartalmaz szőlőcukrot (glükózt) és 39,7%-ban gyümölcscukrot (fruktózt). Változatos mennyiségben sok vitamint is tartalmaz: a B vitaminok mindegyikét, elegendő K vitamint, valamivel kevesebb C vitamint.
A cukor közül a szőlőcukor a legértékesebb, mert a szervezetben közvetlenül gyorsan felszívódik. Nagyon jó hatással van a szívizom működésére, a májra, ahol állati eredetű keményítő (glikogének) formájában rakódik le és serkenti az ellenmérgek termelését. Rendkívül jótékony hatással van az ember szervezetére. A felnőtt ember számára a legmegfelelőbb napi adag 100 g, de legtöbb 200 g arányosan elosztva: reggel 30-60 g, a nap folyamán 40-80 g, este 30-60 g, két órával étkezés előtt, három órával étkezés után. A gyerekek napi adagja kb. 30 g. Több nem ajánlatos, mert a szénhidrátok felhalmozásához vezetne, aminek káros következményei lehetnek.
Javasolt:
A vegyes virágméz sokféleségével a természet a sokszínűségét idézi: összetétele évszakonként és tájanként változik.
A vegyes virágméz színe a halványtól a sötétbarnáig terjed, attól függően, hogy honnan gyűjtötték a méhek.
Vegyes mivoltából következően sokféle cukrot, szerves savat, illóolajat és ásványi anyagot tartalmaz, ami fokozza kedvező élettani hatásait.
Javasolt:
Az illatos napraforgóméz színe a narancssárgától az aranysárgáig terjed.
Kellemesen aromás egyedi íze a napraforgó termésének ízéhez hasonlítható. Fogyasszuk süteménybe sütve, teába keverve, vagy vajas kenyéren, hiszen minden formában jót tesz nekünk. Közepesen gyorsan kristályosodik.
Javasolt:
A repceméz színe alapvetően sárga, de a magas szőlőcukor tartalma miatt könnyen kristályosodik, olyankor már csontfehér színű. Krémes állagú, a repce virágpor magas tápértékének köszönhetően a méhek számára is az egyik legtáplálóbb mézfajta.
A repcemézet (krémmézet) enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert meghagyja az italok ízét, aromáját. Krémes (zsírszerű) állaga miatt hívják krémméznek is. A repceméz előnyös sportolóknak és szellemi-fizikai munkát végzőknek is.
Javasolt:
Világos színű, hosszú ideig folyékony állapotát megőrző, zamatos, nagyon erős, de kellemes illatú méz. Világpiacon alig ismert mézfajta. Hazánkban közkedvelt világos színe, zamata és hosszan megmaradó folyékonysága miatt.
A selyemfű méz elsősorban az alföld (Kiskunsági Nemzeti Park) területéről, és a gödöllői dombság védett természeti területeiről származik.
Javasolt:
A hársméz színe változatos lehet. Árnyalata attól függ, hogy mikor kerül begyűjtésre a méz. Közép barnától, egészen a világossárgáig terjedhet a színe. Íze igen kiváló, rendkívül határozott és zamatos, ezért remekül meg tudja fűszerezni az ételeket és az italokat egyaránt. Illata szintén nagyon kellemes, karakteres és határozott. A hársméz kiválóan képes gazdagítani más, enyhébb aromájú mézek ízét is.
Javasolt: