A hús és méz isteni kombinációja… a mézes-mustáros sült oldalas

Már megint az istenek eledele…

Hála az égnek, és a méheknek, a miénk is!

Sokan vannak, akik úgy szeretik a mézet, mint Micimackó: vagyis, kenyér semmi szín alatt nem kell hozzá. De ettől még a konyhában is csurgathatjuk sütéskor-főzéskor.

A mézet valóban érdemes csak úgy magában kóstolgatni,ha meg akarjuk ismerni teljes,természetes ízvilágát, és élettani hatása is akkor a legjobb, ha természetes formában fogyasztjuk. De nagyon is létjogosultsága van a konyhában. A hagyományos mézes süteményeken kívül nagyszerű ízesítője a saláta dresszingeknek, turmixoknak, sőt húspácoknak.

Hogy készíthetem el kedvenc sült húsaimat mézzel?

Íme egy jó példa egy isteni recepten keresztül:

Hozzávalók

  • 1 kg sertésoldalas
  • 2 ek méz
  • 5 ek dijoni mustár
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek napraforgó olaj
  • fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • só ízlés szerint
  • 1 ek sertészsír

Elkészítés

A húst megtisztítjuk, és a csontok mellett darabokra vágjuk.

A pác hozzávalóit alaposan eldolgozzuk, és megforgatjuk benne a szárazra törölt husikat, majd 5-6 órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük. Sót csak a sütés előtt adunk hozzá.

Kizsírozott tepsibe helyezzük a oldalas darabokat, és alaposan megsózzuk, borsozzuk, majd előmelegített sütőbe helyezzük.

Kb. 1 órán át alufóliával lefedve sütjük, majd levéve róla további 30 percig. Közben fordítgassuk, illetve locsolgassuk az alatta összegyűlt zsiradékkal.

Sütési hőfok: 190°C

 x 

Üres Kosár