Az akácméz mindig nagyon világos, enyhén aranyló színű. Az egyik legnehezebben kristályosodó mézfajta, szobahőmérsékleten akár évekig áttetsző marad.

Az akácméz 36%-ban tartalmaz szőlőcukrot (glükózt) és 39,7%-ban gyümölcscukrot (fruktózt). Változatos mennyiségben sok vitamint is tartalmaz: a B vitaminok mindegyikét, elegendő K vitamint, valamivel kevesebb C vitamint.

A cukor közül a szőlőcukor a legértékesebb, mert a szervezetben közvetlenül gyorsan felszívódik. Nagyon jó hatással van a szívizom működésére, a májra, ahol állati eredetű keményítő (glikogének) formájában rakódik le és serkenti az ellenmérgek termelését. Rendkívül jótékony hatással van az ember szervezetére. A felnőtt ember számára a legmegfelelőbb napi adag 100 g, de legtöbb 200 g arányosan elosztva: reggel 30-60 g, a nap folyamán 40-80 g, este 30-60 g, két órával étkezés előtt, három órával étkezés után. A gyerekek napi adagja kb. 30 g. Több nem ajánlatos, mert a szénhidrátok felhalmozásához vezetne, aminek káros következményei lehetnek.

Javasolt:

  • Megfázáskor.
  • Köhögésre.
  • A felső légutak megbetegedéseire.

 « Vásárlás »