Ezen a héten hétfő helyett szerdán tettük közzé a szokásos szakmai írásunkat, aminek oka az, hogy szerdán kezdődött a sokak számára fontos böjti időszak.

Akár böjtölsz, akár nem, abban sokaknak egyezik a véleménye, hogy a tél vége és a tavasz kezdete arra sarkall mindenkit (embert és állatkát egyaránt 😊) hogy könnyítsünk elnehezült szervezetünkön.

A szerda cikkben írtunk arról, hogy mennyire fontos a tavaszi takarítás az ember számára, és hogyan csinálják ezt a szorgos kis méhek. Jövő héten hétfőn pedig arról lesz szó, hogy a belső tisztulás hogy történik a méhecskék esetében, és ezt mi emberek hogy tesszük a saját szervezetünkkel.

Ahhoz viszont, hogy a környezetünk nagytakarításának nekiláthassunk, és még a mindennapi teendőink is zökkenőmentesen tudjanak menni, szükségünk van energiára. De hogy is lehet ténylegesen jól indítani a napot? Hogy lehet a reggelim energiában gazdag és mégis kímélő?

Ehhez ismét a méheket hívjuk segítségül… 😊

 

 

Mézes-almás zabkása

 

A zabkását és a mézet imádjuk, ez nem is vitás! Egy mézzel készült zabkása tökéletes szénhidrátforrás, amely igazi lendületet ad a nap elején. A tökéletes zabkását azonban megalkotni elég nehéz, hiszen ahány ház, annyi zabkása, mivel ezerféleképpen elkészíthető, ízében és állagában is teljesen ízlésre szabható.

Hogyan készül a Fürtös mézes-almás zabkása?

Azt javasoljuk, hogy aprószemű zabot vásárolj, mert sokkal élvezhetőbb mint a nagy szemű. A hagyományos receptekben tejjel és cukorral főzik fel. Mi azonban egyiket sem használjuk, hanem növényi tejjel (mandula-, rizs-, kókusz-, vagy akár zabtej), és vízzel főzzük, folyamatosan kevergetve lehetőleg lassú tűzön. A folyadék mennyiségét csak az befolyásolja, hogy mennyire szeretjük sűrűn.

A zabkásához édesítésként Fürtös mézet használhatsz, amitől finoman édessé válik a kásád, és hozzájárul a könnyebb emésztéshez.

 

Hozzávalók:

  • 1 csésze apró szemű zabpehely
  • 1 csésze víz
  • 2 csésze növényi tej (Ízlésed szerint)
  • csipetnyi só
  • Ízlés szerint Fürtös Virágméz
  • egy teáskanál fahéj
  • egy alma hámozva, lereszelve

 

Elkészítés:

A zabpelyhet feltesszük a vízzel és a növényi tejjel alacsony fokozaton főni. Hozzáadjuk a csipet sót, és a fahéjat, és a kívánt állag eléréséig szép lassan főzzük. Amikor a kása elkészült, még melegen hozzákeverjük a reszelt almát, és fedő alatt hagyjuk langyosra hűlni. Ezt követően adjuk hozzá a mézet, így a mézben lévő értékes anyagokat is meg tudjuk őrizni, és a saját egészségmegőrzésünk szolgálatába tudjuk őket állítani.

Természetesen a kész kását további finomságokkal is turbózhatjuk a tálalás során: kerülhetnek rá gyümölcsök, magvak, vagy akár további rácsorgatott méz.

Mindegyik megoldás tökéletes!

 x 

Üres Kosár