Advent, Advent, Fürtös Advent

Ebben az évben Advent első vasárnapja december 03-ra esik, azaz most vasárnap meggyújtjuk az első gyertyát a koszorún. Öröm ez felnőttnek és gyermeknek egyaránt.

De miért is gyújtjuk meg azt a gyertyát? Mit jelképez ez a számunkra minden évben oly fontos szimbólum?

Ha mélyen magunkba nézünk, felmerül a kérdés, miről is szól az Advent a mai embernek, és vajon mit tudunk a hagyományból átadni az ifjabbaknak? Miről is szól ez az időszak? A féktelen vásárlásról, és kapkodásról az ünnep előtt? Esetleg felfokozott érzelmekről, feszültségről? Vagy netán csak arról, hogy legyen egy kis szünet az év végén?

Elődeink azt tartották, hogy az advent heteiben mintegy próbatételként négy különböző, mindannyiunkban ott rejlő, de időszakosan háttérbe szoruló tulajdonságot kell megerősítenünk magunkban. A következő négy erényen való munkálkodás mindannyiunk számára feladat: igazságosság, mértékletesség, bátorság és bölcsesség.

Az adventi naptár eredeti jelentősége, hogy elvezesse a felnőtteket és a gyermekeket a karácsonyhoz. (Az első nyomtatott adventi naptár 1908-ban készült Münchenben.) Az „igazi” naptár minden egyes ablaka mögött a karácsonyi ünnepkörre utaló gondolattal találkozhatunk, amely végigvitt az úton.

De mit is tehetünk Mi, a Fürtös Csapata, hogy kellemesebbé, nyugalmat adóbbá tegyük Számotokra ezt az időszakot? Hogy tudunk segíteni az elcsendesedésben, a befelé figyelésbe? Nem ígérünk nagy dolgokat, és nem akarunk rátok sózni semmit sem. Csupán szeretnénk mellettetek lenni, és valódi tartalmakkal megtölteni egy-egy pihenős órátokat, vagy adni egy-egy jó tippet ahhoz, hogy karácsony illatú süti készítésével töltsétek el együtt a családdal a vasárnap délutánt….

A Fürtös Advent során minden hétvégén adunk Nektek valamit, ami mesél… Mesél az Advent szimbólumairól, a gyertyáról és a méhviaszról, a mézeskalácsról és annak hagyományairól, a belső csendről, a mennyiségi és a minőségi dilemmáról…. és még sok más érdekes dologról.

Tartsatok velünk!