Ebben az évben Advent első vasárnapja november 29-re esik, azaz most vasárnap meggyújtjuk az első gyertyát a koszorún. Öröm ez felnőttnek és gyermeknek egyaránt.

De miért is gyújtjuk meg azt a gyertyát? Mit jelképez ez a számunkra minden évben oly fontos szimbólum?

Ha mélyen magunkba nézünk, felmerül a kérdés, miről is szól az Advent a mai embernek, és vajon mit tudunk a hagyományból átadni az ifjabbaknak? Miről is szól ez az időszak? A féktelen vásárlásról, és kapkodásról az ünnep előtt? Esetleg felfokozott érzelmekről, feszültségről? Vagy netán csak arról, hogy legyen egy kis szünet az év végén?

A feszengés helyett ebben az időszakban lehetőséget kapunk a megnyugvásra, befelé fordulásra, és az elcsendesedésre. Minden évben az adventi négy hét a legalkalmasabb arra, hogy megnyíljunk, így ez lehet a legszebb időszak számunkra az évben.

Elődeink azt tartották, hogy az advent heteiben mintegy próbatételként négy különböző mindannyiunkban ott rejlő, de időszakosan háttérbe szoruló tulajdonságot kell megerősítenünk magunkban. A következő négy erényen való munkálkodás mindannyiunk számára feladat: igazságosság, mértékletesség, bátorság és bölcsesség.

 

 

Az adventi naptár eredeti jelentősége, hogy elvezesse a felnőtteket és a gyermekeket a karácsonyhoz. (Az első nyomtatott adventi naptár 1908-ban készült Münchenben.) Az „igazi” naptár minden egyes ablaka mögött a karácsonyi ünnepkörre utaló gondolattal találkozhatunk, amely végigvitt az úton.

De mit is tehetünk Mi, a Fürtös Csapata, hogy kellemesebbé, nyugalmat adóbbá tegyük Számotokra ezt az időszakot? Hogy tudunk segíteni az elcsendesedésben, a befelé figyelésbe? Nem ígérünk nagy dolgokat, és nem akarunk rátok sózni semmit. Csupán szeretnénk mellettetek lenni, és valódi tartalmakkal megtölteni egy-egy pihenős fél órátokat, vagy adni egy-egy jó tippet ahhoz, hogy karácsony illatú süti készítésével töltsétek el együtt a családdal a vasárnap délutánt….

A Fürtös Advent során minden vasárnap adunk Nektek valamit, ami mesél… Mesél az Advent szimbólumairól, a gyertyáról és a méhviaszról, a valódi Télapóról, a mézeskalácsról és annak hagyományairól, a belső csendről, a mennyiségi és a minőségi dilemmáról…. és még sok más érdekes dologról.

Tartsatok velünk!

 x 

Üres Kosár