Ha a kávékultúráról és a minőségi kávéfogyasztásról van szó, nehezen tudjuk megkerülni Bécset: hiszen a híres bécsi melange-on túl a kávéházi kultúra kialakulásában is fontos szerepet játszott az osztrák főváros.

Ennek megfelelően az eredeti bécsi melange (németül Wiener Melange) bécsi pörkölésű kávéból készül, a jó nevű bécsi kávéház, a Café Sperl meghatározása szerint kávé és gőzölt tej fele-fele arányú keveréke, a tetején tejhabbal. Magyarországon általában a melange egy latte macchiato-ra emlékeztető, mézzel készülő kávét takar, ami nagyon finom.

A melange-ot nem egyszerű behatárolni, hiszen ahány kávéház, annyi különböző elkészítésű és kinézetű italt kapunk ezen a néven. Általában már abban sincs egyetértés, hogy franciásan mélange-nak, vagy ékezet nélkül, egyszerűen csak melange-nak írjuk.  Magyarországon is megtaláljuk a legtöbb kávéház kínálatában, hol így, hol úgy. Ha ezt választjuk, többnyire a Latte Macchiatóhoz hasonló italt kapunk, amiben a cukrot mézzel helyettesítik.

Az elkészítése nem bonyolult, akár otthon is könnyedén megy!

Íme egy egyszerű recept!

Melange

Réteges vagy csíkos kávénak is nevezik a kinézete miatt.

  1. Melegítsük és habosítsuk fel a tejet!
  2. Egy átlátszó, nagy üvegpohár aljába öntsünk mézet!
  3. Legjobb az akácméz, ez ugyanis nem rendelkezik túlzottan erős ízanyagokkal, így a kávé ízét sem viszi el nemkívánt irányba.
  4. A mézre öntsük rá óvatosan a tejet!
  5. Míg pihen a tej, és elválik a lágyabb része a tetején képződött tejhabtól, főzzünk le egy adag espressot!
  6. A kis adag kávét óvatosan, lassan, a pohár fala mentén öntsük bele a pohárba! Így a kávé a krémesebb tej felé rétegződik és a tejhab felül marad.
  7. Ízlés szerint díszíthetjük kakaóporral a tejhab tetejét.

Az elkészült alkotás:

 x 

Üres Kosár